Over
Sinds 1980, als student biologie en later als docent bij de toenmalige lerarenopleiding (M.O.), maak ik educatieve micro- en macrofoto's. Deze werden gebruikt in biologische leerboeken, tijdschriften en ter illustratie van mijn eigen publicaties.
Vanaf 1991 werd mijn focus deels verlegd naar toegepast biologisch onderzoek aan de teelt van koraalvissen en ongewervelde tropische zeedieren. Uiteraard bleef ik daarbij fotograferen en maakte onder meer vele larvale ontwikkelingsseries van mijn studieobjecten. Fotoverkoop was uitbesteed aan diverse stockbureaus, waaronder Biological Photo Service.
Sinds 2010 geef ik les in biologie en scheikunde en gebruik daarnaast de moderne ontwikkelingen in beeldbewerking om biologische processen en fenomenen educatief verantwoord en wetenschappelijk correct in beeld te brengen.
Sommige van deze beelden blijken ook een visuele aantrekkingskracht te hebben, gezien de toenemende verkopen in de sector wanddecoratie.
De laatste jaren ben ik vooral gegrepen door de problematiek rond het verdwijnen van biodiversiteit. Verdwijnen kan daarbij letterlijk worden opgevat, maar ook als verdwijnen uit ons geheugen. Als docent biologie werd ik geconfronteerd met het feit dat onze jeugd een zeer gebrekkige soortskennis van algemene planten en dieren heeft, laat staan van het verdwijnen van biodiversiteit. En als de jeugd die kennis niet meer opdoet, gaat het geleidelijk helemaal verdwijnen, waarbij het toenemende verval van onze natuurgebieden onopgemerkt blijft.
Aangespoord door deze problematiek ben ik beeldcomposities op zeer groot formaat gaan maken. Deze tonen onder meer de biodiversiteit van welbekende ecosystemen, zoals deze eigenlijk zou moeten zijn en een mensenleven geleden nog was.
Dit in de overtuiging dat de natuur er weliswaar slecht bij staat, maar dat het nog niet te laat is om het verval tegen te gaan.
© Copyright 2024 Robert Brons, all rights reserved